Vulkanutbrudd, brann, solstorm og hybridkrig. Mange har sett NRKs «Katastrofen» som handler om disse mulige katastrofene. Men en av de største truslene mot vårt samfunn fikk lite oppmerksomhet: Hva skjer når Microsoft går ned?
Fra M$ til mission-critical
Tidlig i arbeidskarrieren min var jeg en typisk Microsoft-skeptiker. Jeg kalte dem «M$» fordi jeg mente de bare var ute etter pengene mine. Linux var jo gratis – hvorfor betale?
Men virkeligheten innhentet meg. Microsoft har bygget et økosystem som ingen andre har klart å matche. Den sømløse integrasjonen mellom alle verktøyene er rett og slett imponerende.
Bør bedriften din ha en exit-strategi for skytjenester?
Microsoft er overalt – bokstavelig talt
Tenk over en vanlig arbeidsdag:
- Din PC/arbeidsstasjon → Windows
- Leser e-post → Outlook
- Skriver dokumenter → Word
- Lager presentasjoner → PowerPoint
- Møter kollegaer → Teams
- Lagrer data → Microsoft Cloud
Dette er bare toppen av isfjellet. Bak kulissene driver Microsoft infrastrukturen som holder vårt digitale samfunn i gang. Det eneste de ikke «eier» er selve nettverkskomponentene (men disse er ofte kinesiske – en helt egen problemstilling).
Geopolitisk sårbarhet vi ikke snakker om
Microsoft er et amerikansk selskap, underlagt amerikanske lover. Norske bedrifter er opptatt av at data lagres på europeiske servere, men hva betyr det egentlig når serverne eies av et amerikansk selskap? Trumfer ikke amerikanske lover de europeiske?
Med den nye geopolitiske virkeligheten må vi stille ubehagelige spørsmål: Kan politiske beslutninger i Washington påvirke vår digitale infrastruktur i Norge?
Det finnes ingen backup-plan
Alternativene? De eksisterer knapt. Det finnes ingen konkurrent som matcher Microsofts integrerte økosystem. Linux og Google Workspace dekker noen behov, men kan ikke erstatte hele Office-pakken sømløst integrert med operativsystem og skylagring.
Situasjonen forverres av at alt er skybasert. Våre data og verktøy (Office 365) ligger ikke lenger trygt på egne servere. Egne servere er for øvrig et relativt begrep – de kjører sannsynligvis Windows Server og Microsoft SQL.

En smakebit på katastrofen
Husker du CrowdStrike-hendelsen i fjor sommer? En enkel oppdateringsfeil lammet flytrafikk globalt. Det var en ufrivillig feil – men hva om noen gjør det med vilje?
Våre beredskapsplaner tar ikke høyde for en Microsoft-kollaps. Hvis vi ikke kan starte PC-ene, stopper alt. Og selv om vi klarer å starte PC-ene, men ikke får tilgang til dataene eller verktøyene våre, stopper alt likevel.
Refleksjoner for fremtiden
Dette handler ikke om paranoia, men om realistisk risikovurdering. Vi har bygget vårt samfunn på ett selskaps infrastruktur, og det bør bekymre oss mer enn det gjør i dag. Alle samfunnskritiske bedrifter i Norge har sannsynligvis Microsoft som leverandør. Vi er faktisk bare et tastetrykk unna totalkollaps.
Jeg har tillit til at Microsoft vil gjøre alt for å skape trygge rammer for oss som brukere. Men hva kan Trump finne på?
Exit-strategi?
Bedrifter bør ha en exit-strategi for Microsoft-skytjenester for å håndtere leverandør-innlåsing, ekstreme prisendringer og politisk ustabilitet, men i praksis er dette svært omfattende siden kun skylagring kan flyttes relativt enkelt – mens Microsoft-spesifikke verktøy som Office 365, Teams, operativsystem og integrasjoner har ingen reelle alternativer, noe som skaper permanent avhengighet til Microsoft som leverandør.